Doorgaan naar hoofdcontent

Mercedes-Benz Fashion Week Amsterdam: Dorhout Mees


Dorhout Mees

'Passage'
H/W 2014-2015 Collectie


Esther Dorhout Mees showde haar zevende collectie tijdens MBFWA. Een collectie bedoeld voor vrouwen die in hun kwetsbaarheid hun kracht tonen.
De collectie bestaat uit krachtige designerstukken gemaakt op basis van organische vormen die scherp contrasteren met harde contouren. Door middel van deze contrasten showde de ontwerpster ook dit seizoen weer een levendig pallet aan paradoxen zoals alom vertegenwoordigd in de eigentijdse vrouw.



Hout als inspiratiebron

De collectie is geïnspireerd door het levende oermateriaal hout.
Hoe je aan de jaarringen van een boom kunt zien of het goed of een slecht jaar heeft gehad. Een slecht jaar is een teer moment. Een kwetsbaar en moeilijke periode, maar wanneer de boom erdoorheen groeit wordt het een deel van de stam en dus de kern van de stam en geeft het juist kracht van binnenuit. De parallel met ons menselijke leven is de onderliggende inspiratie.




Dorhout Mees versmelt ogenschijnlijke tegenstrijdigheden tot een perfecte symbiose. Glad en glanzende stoffen zijn sierlijk gecombineerd met ruwe texturen. Zelf de barsten in hout zijn doorgevoerd in barsten in de patroondelen. De strakke, rechte vormen van de broeken en tops contrasteren de volumineuze plooien en soepel vallende jurken. In de breisels zien we deze kwetsbaarheid en kracht verweven in ieder stuk. Wanneer het groeit van heel transparant, waardoor soms stukjes huid te zien zijn, naar dikke cocon achtig structuren die doen denken aan de knoesten in eeuwenoude boomstammen. De prints die ontwikkeld zijn in deze collectie bestaan uit subtiele patronen van barstende nerven die de kwetsbaarheid en de kracht van hout geven.



Van standout pieces tot accessoires en Dorhout Mees ontwikkelde deze collectie 3D geprinte schoenen. Dorhout Mees presenteert dit seizoen ook haar vierde schoenencollectie die dit keer tot stand is gekomen met 3D printtechnieken. De schoenen zijn ontwikkeld tot draagbare afgebroken stukken hout. Uniek in kleur en structuur, net als in de natuur. De handgemaakte accessoires hebben een echte houten afwerking. Oversized ceinturen, armbanden en clutches voorzien van afgebroken stukken hout maken de collectie compleet.



Ik vond het opnieuw een prachtige show wat Esther Dorhout Mees heeft neergezet. Aan het begin werd door een korte film een duidelijk verhaal verteld wat de betekenis had van de collectie.
Ik houd wel van de wazigheid hoe ik mijn foto's heb genomen. Je ziet wel duidelijk de kleding maar door de rook en wazigheid past dit goed in het geheel van de sfeer die tijdens de show te voelen was
Dit is mijn mening.
Jammer genoeg was halverwege de show mijn batterij van mijn camera leeg. Gelukkig kon een vriendin die meeging foto's maken van de Great Final.



♥Annemieke


Reacties